Kompresszorok


 

Csavarkompresszorok

 
Kompresszor - csavarkompresszorMa az iparban leggyakrabban alkalmazott kompresszor típus a csavarkompresszor. A sűrítő egység lelke két egymásnak szembe forgó speciális "csavar" (rotor). A sűrítés során a kompresszorban keletkező hőt a sűrítőblokkba fecskendezett olaj szállítja el. A kompresszor meghajtása rendszerint ékszíjon keresztül történik. A csavarkompresszor hűtése történhet levegővel vagy hűtővízzel. Korszerű kompresszorok inverteres hajtással is rendelhetőek. MÁR OLAJMENTES KIVITELBEN IS!
A csavarkompresszor előnyei: Kiforrott, bevált technika, folyamatos üzemmódra alkalmas, hosszú szervizciklus.
 

Rotációs kompresszorok

Kompresszor - Rotációs kompresszorNapjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a rotációs kompresszorok. Sűrítést egy hengeres testben aszimmetrikusan elhelyezett, lapátokkal ellátott forgórész végzi. A kompresszorban a lapátokat a centrifugális erő a henger palástjához szorítja, így különálló rekeszek jönnek létre. Forgás közben a rekeszek térfogata csökken, a bezárt levegő összenyomódik. A kompresszor lapátok kopásának kiküszöbölésére a hengerpaláston vékony olajfilm réteg van. Az olaj végzi a hűtést is. Ezen kompresszorok rendszerint direkt meghajtásúak. A rotációs kompresszor létezik levegő és vízhűtéses kivitelben is.
A rotációs kompresszor előnyei: Alacsony fordulatszám, hosszú élettartam, alacsony felújítási költség.
A rotációs kompresszorok működését bemutató film:Film megtekintése


Turbókompresszorok

Kompresszor - turbókompresszorNagy sűrített levegő igények esetén kézenfekvő megoldás a turbókompresszor alkalmazása. A kompresszorban a sűrítést egy, vagy több fokozatban, igen nagy fordulatszámon pörgetett speciális kialakítású forgórész végzi. Ezen kompresszorok olajmentes kivitelűek, a hűtése fokozatonként hűtővízzel történik. A kisebb teljesítményűek 400 V, a nagyobbak 6 kV feszültségű motorral vannak szerelve.

A turbókompresszor előnyei: Olajmentes levegő előállítása, alacsony fajlagos teljesítményigény, alacsony üzemeltetési költségek, robosztus kivitel, alacsony karbantartási és javítási költségek. A turbókompresszorok működését bemutató film:Film megtekintése


Dugattyús kompresszorok

Kompresszor - Dugattyús kompresszorLegismertebbek és egyúttal legrégebben használtak a dugattyús kompresszorok. Ezeknél a kompresszoroknál a levegő sűrítését dugattyúk végzik. Manapság főleg ún. barkácsgépeknél alkalmazzák őket illetve ahol extrém nagy nyomás előállítása a cél. A kisgépek között több olajmentes is található. A kisteljesítményű kompresszorok rendszerint direkt meghajtásúak, és legtöbbször légtartállyal vannak egybeépítve. Ipari méreteknél ékszíjas hajtás, 3 fázisú villanymotor az elterjedt.
A dugattyús kompresszor előnyei: alacsony fordulatszám, kompakt, hordozható kivitel (hobbi kompresszorok).
 
 
 

 


interaktív tervezés és fejlesztés Interaktív Tervezés és Fejlesztés 5NET Informatikai Kft. webarculat Webarculat Activium